Etichete

, , ,

sistem de avertizare in cazul unui seism

In cazul producerii unui cutremur, care depaseste limita de siguranta stabilita de specialisti (de ex. peste 5,5 sau 6 grade pe scara Richter), sistemul emite o avertizare sub diferite forme (SMS, radio, tv, internet, sirene, etc)

Acest sistem iti ofera un timp de reactie care depinde de distanta fata de epicentrul cutremurului si de viteza de propagare a undei seismice. Un cutremur care se produce in Vrancea va ajunge in cateva secunde in Focsani sau Buzau, in aproximativ 15 secunde in Ploiesti, in 20 – 25 de secunde la Bucuresti, si probabil in 35 – 40 de secunde in Craiova sau Cluj.

Daca zona Vrancea ar fi singura zona seismica din Romania, totul ar fi clar, dar un cutremur mare, de peste 5,5 sau 6 grade pe Richter, poate avea loc si in alta zona, iar atunci datele problemei se pot schimba radical.

De acest sistem ar trebui sa beneficieze cu prioritate Centrala Nucleara de la Cernavoda, CFR-ul, Distrigaz, ENEL, Salvarea, Pompierii, Armata si ISU.

Daca acest sistem va fi pus in practica, fara a educa populatia in legatura cu pasii care trebuie facuti in cazul unui astfel de anunt, panica si haosul vor produce mai multe victime decat seismul.

Reclame