Etichete

, , , ,

ALIN SPANU - SERVICIUL DE INFORMATII AL ROMANIEI IN RAZBOIUL DE INTREGIRE NATIONALA (1916-1920)Fundatia Europeana Titulescu a gazduit joi, 4 aprilie, lansarea cartii “Serviciul de Informatii al Romaniei in Razboiul de Intregire Nationala (1916-1920)”, autor Alin Spanu.
Atunci cand esti pasionat de istorie, nicio munca nu este prea grea. Arhivele contin sute de mii de documente care asteapta sa fie cercetate de istoricii care isi propun sa inlature petele albe din istoria noastra. Nu este o munca usoara, dar rezultatul final merita efortul.
Alin Spanu si-a propus, si a reusit, sa patrunda in lumea nevazuta a serviciilor de informatii, sa cerceteze mii de documente, si sa ne ofere o imagine clara a activitatii celor care de cele mai multe ori raman in culisele istoriei.
„Astazi, cand ne apropiem de centenarul declansarii Primului Razboi Mondial, au ramas inca pete albe in privinta participarii Romaniei la conflict. Care au fost locul si rolul Romaniei din punct de vedere informativ/contrainformativ in perioada neutralitatii (1914–1916), in cadrul conflagratiei mondiale (1916–1918) si in perioada imediat urmatoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918? A fost pregatita Romania pentru bataliile purtate pe „frontul din umbra” cu vajnicii sai inamici, a avut capacitatea de anihilare a actiunilor subversive desfasurate pe teritoriul national, mai ales a celor asimetrice, nou aparute in urma prabusirii imperiilor multinationale si aparitiei unor state cu interese si actiuni agresive la adresa vecinilor, a dispus de functionari/ofiteri de informatii capabili si onesti? In ce masura decidentii politico-militari, beneficiari ai materialelor informative si analitice, s-au ridicat la inaltimea functiilor si au avut capacitatea de a intelege datele primite, de a lua masuri in consecinta, in favoarea intereselor nationale?
Tuturor acestor intrebari, dar si altora, cartea de fata incearca sa le gaseasca un raspuns”.

Foto-video: Initiativa Romaneasca

Reclame