Etichete

, , , ,

Ce inseamna sa ai majoritatea in Parlament, se vede foarte usor din citirea motivatiei suspendarii lui Basescu. Este clar ca Parlamentul detine mai multa putere decat ar fi normal, iar modificarea Constitutiei trebuie facuta cat mai urgent, in sensul in care, daca un referendum initiat de Parlament nu este validat de popor, acesta trebuie demis, urmand ca in scurt timp sa avem alegeri parlamentare. Aceasta modificare va face ca Parlamentul sa se gandeasca de doua ori inainte sa ceara suspendarea presedintelui.
Motivele suspendarii lui Basescu:
1- Presedintele a uzurpat rolul premierului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.
Basescu a sustinut masurile luate de Guvern, asa cum era normal sa o faca.
2 – Presedintele a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute de Constitutie.
Faptul ca a sustinut masurile de austeritate ale Guvernului este considerat ca o incalcare a Constitutiei.
3 – Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei in stat si independenta justitiei.
Faptul ca Basescu le-a transmis judecatorilor sa nu se lase intimidati de oamenii politici, a fost considerat ca o incalcare a independentei justitiei.
4 – Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.
La aceasta acuzatie nu am gasit si justificari.
5 – Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le vizite inaintea unor decizii importante.
CCR a stabilit ca Basescu trebuie sa reprezinte Romania la Bruxelles, dar Ponta nu a tinut cont de aceasta decizie.
6 – Presedintele a incalcat sistematic principiul nea-partenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.
Ponta si Antonescu au refuzat in mod sistematic dialogul.
7 – Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.
Basescu l-a numit pe Ponta prim-ministru.
Foto: Initiativa Romaneasca

Reclame